Punaherukka, reseptit

Vattu-punaherukkahillo

1 l kypsiä, tertuista irrotettuja punaherukoita
1 l metsä- tai puutarhavadelmia
9 dl sokeria

Marjat pannaan kerroksittain kattilaan. Keitetään kannen alla ilman sokeria noin 10 minuuttia. Kattilaa ravistellaan muutaman kerran. Sokeri lisätään ja keitetään noin 10 minuuttia avoimessa kattilassa. Vaahto kuoritaan tarkaan pois. Hämmennetään välillä. Hillo kaadetaan kuumiin steriloituihin purkkeihin. Säilytetään jääkaapissa tai kylmiössä.
Hilloa tarjotaan paahtoleivän, korppujen, sämpylöiden, pannukakun tai lettujen kanssa. Se on hyvää myös luonnonteejuomien makeuttajana.
Lehtonen, Ullan yrtit.

Vatkattu herukkahyytelö

7 dl jäisiä herukoita
2 dl sokeria
1,5 dl vettä
10 liivatelehteä
1 tl vaniljasokeria

Liota liivatteita kylmässä vedessä noin puoli tuntia. (Jos käytät liivatejauhetta seuraa pakkauksen ohjetta.) Soseuta marjat jäisenä ja lisää sokeri.
Kuumenna puolet vedestä ja lisää liivatteet tasaiseksi seokseksi. Lisää loppu vedestä kylmänä liivateseokseen. Vatkaa marjaseosta voimakkaasti sähkövatkaimella, lisää samalla liivateliuos ohuena nauhana. Vatkaa seosta kunnes se on vaaleampaa. Mitä enemmän ilmaa vatkataan seokseen sitä kuohkeampaa ja lohkeavampaa hyytelöä saadaan. Vatkatun hyytelön voi myös pakastaa, jolloin siitä saadaan jäädyke. Koristellaan kermavaahdolla ja marjoilla sekä herukanlehdillä.
Lapin marttapiiriliiton julkaisu: Lapin mailta ruokapöytään.