OVATKO KAIKKI YRTIT HAITALLISIA MAKSALLE?
- asiantuntijoiden mielipiteitä yrttien vaikutuksista

Keväällä 1999 yrttien ja luontaistuotteiden turvallisuus asetettiin kyseenalaiseksi sanomalehdissä, kun pohdittiin luontaistuotteiden ja vitamiinivalmisteiden maksaa vaurioittavia vaikutuksia. Mm. Iltasanomissa oli artikkeli, jossa kerrottiin yrttien vaikutuksesta maksaan ja varoiteltiin liiallisesta yrttiteen juonnista.

Puheenaiheeksi on noussut amerikkalaisesta chaparal-pensaasta valmistettu tuote, jonka on todettu aiheuttaneen maksavaurioita Yhdysvalloissa. Suomessakin on löytynyt yksi vastaava tapaus, ja lisäksi epäillään monivitamiinien ja luontaistuotteiden olleen osasyynä muutamien Helsingin yliopistollisessa keskussairaalassa hoidettavana olleiden henkilöiden maksan toiminnan pettämiseen.

Vitamiinivalmisteissa haittoja aiheuttaa A-vitamiini, jota ei suomalaisissa monivitamiinivalmisteissa juurikaan ole. Ulkomaisissa tuotteissa voi olla korkeitakin A-vitamiinipitoisuuksia.

Tukholman Karoliinisen instituutin ympäristölääketieteen laitoksen professori Harri Vainio on tutkinut A-vitamiinin imeytymistä maksaan. Hänen mukaansa kasvikunnan karotenoidit muuttuvat niin vähäisessä määrin A-vitamiiniksi, että yrttejä ja kasviksia voi A-vitamiinin suhteen syödä aivan huoletta.

Agronomi Virpi Raipala-Cormier Frantsilan yrttitilalta pitää synteettistä A-vitamiinia suurimpana maksavaurioiden aiheuttajana alan tuotteissa. Meillä sitä ei saa lisätä yrttivalmisteisiin. Hänen mukaansa kotimaisia luontaistuotteita käytettäessä vaarat yliannostuksen saamiseksi ovat muutenkin vähäiset, sillä annostusohjeet ovat meillä huomattavasti pienemmät kuin esim. Aasiassa.

Lisäksi kaikki voimakkaat rohtokasvit kuuluvat Suomessa lääkeluettelon piiriin, jolloin niitä saa valmistaa vain lääketehtaissa ja tuotteiden myynti keskittyy apteekkeihin. Luontaistuotteiden valvonta Suomessa on aivan eri tasolla kuin useimmissa muissa Euroopan maissa, muista maanosista puhumattakaan.

On otettava myös huomioon, että yrteistä löytyy myös turvallisia maksarohtoja, jotka elvyttävät ja vahvistavat maksan toimintaa. Tällainen on esimerkiksi voikukka, josta ei ole löydetty haitallisia aineita. Myös siankärsämö on tärkeä maksarohto. Ihmiselle haitallisia ja myrkyllisiä yhdisteitä, bakteereita ja viruksia on kaikkialla, eikä vähiten eläinkunnassa. "Koska kuitenkin on syötävä jotakin, on kaikin puolin suositeltavaa syödä luonnonmukaisesti tuotettuja kasvikunnan tuotteita", toteaa Raipala-Cormier.

Professori Raimo Hiltunen Helsingin yliopiston farmasian laitokselta on sitä mieltä, että yrttien haitalliset vaikutukset maksaan on otettava vakavasti. Lähtökohta on se, että on olemassa myrkyllisiä ja vähemmän myrkyllisiä kasveja. Kyse on ennen kaikkea annostuksesta. Esimerkiksi lääkeluetteloon kuuluvista kasveista kolmasosa luokitellaan erittäin myrkyllisiksi, mutta kuitenkin useilla niistä on tärkeä merkitys rohtoina.

Ne kasvisuvut, joissa on pyrrolitsidiinialkaloideja, ovat maksalle vaarallisimpia. Pyrrolitsidiinialkaloideja on 15:ssa eri kasviheimossa ja 159:ssa eri kasvisuvussa. Jo pelkästään villakoiden Senecio-suvussa on 203 lajia, jotka kaikki sisältävät pyrrolitsidiinialkaloideja. Leskenlehtikin sisältää näitä alkaloideja, vaikka sitä aiemmin pidettiin turvallisena yskänrohtona. Samoin niitä on rohtoraunioyrtissä ja ruttojuuressa. Helsingin sanomien artikkelissa haitalliseksi mainitussa rohtovirmajuuressa ei pyrrolitsidiinialkaloideja kuitenkaan ole. Sen haitallisuutta maksalle voidaan ehkä perustella sen sisältämillä valepotriaatti-yhdisteillä. Hiltusen mukaan Suomessa rekisteröidyt rohdosvalmisteet ovat turvallisia käyttää.

Kuopion yliopiston fysiologian laitoksen professori Osmo Hänninen peräänkuuluttaa lisää tutkimusta yrttien vaikutuksista. Sekä yrteistä tehtyjä valmisteita että raaka-aineita pitäisi tutkia paljon enemmän. Mahdollisia haitta-aineita voivat olla myös ympäristömyrkyt. Hänen neuvonsa on, että syökää monipuolisesti ja sisällyttäkää ruokavalioon paljon kasviksia. Yrttien viljely ja käyttö on kannatettavaa. Tavallisimpia yrttejä ei voi sellaisenaan syödä niin paljon, että haittavaikutuksia ilmenisi, ja yrttiteetäkin voi juoda päivittäin kohtuullisessa määrin.

Monien yrttien käytöllä on satoja ja tuhansiakin vuosia pitkät perinteet. Hännisen mukaan näitä perinteitä pitäisi kunnioittaa; pitkään ja laajalti käytetyt yrtit ovat usein varmimpia ja turvallisimpia.


Luonnonlääkkeitä pidetään yleisesti mietoina ja vaarattomina. On hyvä, että niiden mahdolliset haittavaikutukset tulevat yleiseen tietoon. Ei kuitenkaan pidä mustamaalata koko yrtti- ja luontaistuotesektoria. On myös huomioitava yrttirohdosten edut verrattuna synteettisiin valmisteisiin. Toivottavaa olisi, että virallinen lääketiede ja pehmeämmät hoitokeinot voitaisiin yhdistää kokonaisuudeksi, jonka avulla potilaita voitaisiin hoitaa mahdollisimman tehokkaasti ja samalla pehmeästi, yksilöllisesti ja kokonaisvaltaisesti.

  • Yrttien kuten kaikkien muidenkin elintarvikkeiden tai lääkkeiden kohdalla pitää paikkansa, että annos tekee myrkyn.
  • Yrteillä on hyvien vaikutusten lisäksi myös haitallisia vaikutuksia, toisilla enemmän ja toisilla vähemmän. Siksi on syytä suosia yleisesti turvallisena pidettyjä mietoja yrttejä.
  • Voimakkaasti vaikuttavia yrttejä ei pidä käyttää jatkuvasti eikä varsinkaan suurina annoksina.
  • Kaikkien yrttivalmisteiden käytössä on hyvä pitää taukoja, ja tuotteita on myös hyvä vaihdella.
  • Annostusohjeita on ehdottomasti syytä noudattaa. Haittavaikutuksia onkin ilmennyt silloin, kun annostusmäärät oli ylitetty moninkertaisesti, on käytetty monia rinnakkaisvalmisteita, ja tuotteita on käytetty yhtämittaisesti erittäin pitkiä aikoja.
  • Tuotteita, joissa valmistusainemerkinnät ovat puutteelliset, ei kannata ostaa.
  • Kun käyttää jotain yrttiä, on perehdyttävä kunnolla sen vaikutuksiin; myös mahdollisiin haittavaikutuksiin.
  • Jos yrttiä kerää itse luonnosta, se on ehdottomasti tunnettava.

Yrttitarhan Internet-sivuille kerätyissä tiedoissa on yrttien mahdolliset haittavaikutukset pyritty tuomaan tarkoin esille. Kunkin tietokannassa esitellyn kasvin kohdalta löytyvät kasvia koskevat varoitukset.

Yrttitarhan Keruu ja käsittely -osiosta löytyvät Varoituksen sanat, joihin on sisällytetty yrttien keruussa ja käytössä huomioitavia seikkoja.