Taimen koulinta

Koulimiseksi kutsutaan taimien istuttamista itämisvaiheen jälkeen taimikasvatusruukkuihin tai -alustoille. Taimet koulitaan kun niissä on kaksi lehtiparia: ns. sirkkalehdet ja seuraava lehtipari. Tartu toisella kädellä taimeen ja irrota toisessa kädessä olevalla tikulla yhden taimi tai taimiryhmä kasvualustastaan. Toimi varovasti, jotta hennot juuret eivät vaurioidu.

Taimet istutetaan uudelleen siihen syvyyteen, jossa ne kasvoivatkin. Jos varsi kuitenkin on venähtänyt liian pitkäksi, taimen voi istuttaa hieman syvemmälle. Istutusruukun mullan on oltava tasaisen kosteaa ja astian niin syvä, että juuret mahtuvat siihen suorana. Maa taimen ympärillä tiivistetään painelemalla.

Taimet kastellaan varovasti esim. suihkuttamalla ja ne voidaan peittää harsolla, joka on tuettu tikuilla etteivät hennot alut taivu. Jos istutat useita taimia samaan laatikkoon jätä väliin n. 5-10 cm.

Koulinta tekee taimet vankemmiksi, ja jos kasvatuksen aloittaa varhain keväällä on taimien kasvu jo pitkällä silloin kun kasvukausi avomaalla alkaa.