VUOHENPUTKI, reseptit

Vuohenputkea venäläiseen tapaa

eli Vuohenputki-perunamuhennos

100 g tuoretta vuohenputkea
100 g perunaa
15 g keltasipulia
15 g tomaattisosetta
tilliä
100 g smetanaa
suolaa maun mukaan

Nuoret vuohenputken lehdet ja varret pienitään ja keitetään miedossa suolavedessä lähes kypsiksi. Valutetaan. Peruna ja sipuli viipaloidaan ja kuullotetaan kevyesti rasvatilkassa kattilassa. Lisätään hiukan vettä, samoin vuohenputki ja smetana. Haudutetaan kypsäksi ja maustetaan tomaattisoseella ja tillillä.
Lähde: Lehtonen, Ullan yrtit - Luonnon hyötykasvien keruu- ja käyttöopas..

Vuohenputki-kaalipata

2 rkl öljyä
150 g sipulia hienoksi silputtuna
2 maustemitallista karria
noin 300 g kaalia ohuina suikaleina
noin 300 g pinaattikiinankaalin lehtiruoteja pieninä paloina ja hiukan myös lehtiä
2 dl nuoria vuohenputken lehtiä karkeana silppuna
3 dl A-piimää
(1 tl mineraalisuolaa)

Sipulit kuullotettaan öljy-karriseoksessa, kaali sekä pinaattikiinankaali ja vuohenputki lisätään joukkoon. Seosta kypsennetään ahkerasti käännellen viitisen minuuttia. Piimä lisätään joukkoon ja haluttaessa myös hiukan suolaa. Kasviksia kypsennetään kannen alla, kunnes kaali on kypsää.
Pinaattikiinankaalin voi korvata kiinankaalilla tai tavallisella kaalilla.
Lähde: Lehtonen, Ullan yrtit - Luonnon hyötykasvien keruu- ja käyttöopas..

Vuohenputki-sipulipaistos

500 g sipulia
2-3 dl vuohenputken nuoria lehtiä ja versoja
valkokastiketta kuorrutukseen
2 dl juustoa

Sipulit halkaistaan ja keitetään vedessä juuri ja juuri kypsiksi. Sipulinpuolikkaat nostetaan paistinvadille ja peitetään kastikkeella, joka on tehty puoliksi maidosta ja puoliksi sipulin keitinvedestä ja maustettu juustolla ja vuohenputkisilpulla. Paistetaan kunnes kastike kuorruttuu kauniin väriseksi. Paistoksen voi valmistaa myös halkaistuista, kiehautetuista purjoista.
Lähde: Lehtonen, Ullan yrtit - Luonnon hyötykasvien keruu- ja käyttöopas..

Vuohenputkella höystetty kasvispata

4-5 kookasta porkkanaa
2 keltasipulia
1 hapahko omena
25 g voita
1 tl karria
noin ½ dl vettä
2 dl hyvin nuoria vuohenputken lehtiä
(hiukan maustesuolaa)

Porkkanat kuoritaan ja leikataan ohuiksi viipaleiksi. Sipulit kuoritaan, halkaistaan ja leikataan ohuiksi viipaleiksi. Karri ja voi kiehautetaan, porkkanat ja sipuli lisätään joukkoon. Hämmennetään hetkinen. Omena lisätään joukkoon viipaleina tai raasteen, vuohenputki silputtuna, viimeiseksi lisätään vesi. Kasviksia keitetään kannen alla miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Mausteeksi haluttaessa hiukan suolaa ja persiljaa.
Lähde: Lehtonen, Ullan yrtit - Luonnon hyötykasvien keruu- ja käyttöopas..

Punajuurisalaatti

150 g omenia
350 g keitettyjä punajuuria
2 dl pakasteherneitä
0,5 dl silputtuja vuohenputken nuoria lehtiä
2 dl kermaviiliä
2-3 rkl kevytmajoneesia
basilikaa

Omenat kuoritaan ja kuutioidaan, samoin kylmät punajuuret. Kermaviili maustetaan majoneesilla ja basilikalla. Kaikki aineet sekoitetaan yhteen. Salaatti koristellaan vuohenputkenlehdillä.
Lähde: Lehtonen, Ullan yrtit - Luonnon hyötykasvien keruu- ja käyttöopas..

Porkkana-ananassalaatti

3-4 porkkanaa
2 dl ananasmurskaa
1 dl kermaviiliä
1 dl aivan nuoria vuohenputkia

Porkkanat kuoritaan ja raastetaan. Kermaviili ja vuohenputkisilppu sekoitetaan ja kaadetaan ananasporkkanseoksen pinnalle.
Lähde: Lehtonen, Ullan yrtit - Luonnon hyötykasvien keruu- ja käyttöopas.

Toukokuun salaatti

2 dl pakastettuja herneitä
4 dl tuoretta kurkkua pieninä kuutioina
1,5 dl nuoria vuohenputkenlehtiä silputtuna
0,5 dl tuoretta kirveliä tai ruohosipulia silputtuna
2-3 rkl ranskalaista öljykastiketta

Kaikki aineet sekoitetaan salaatiksi. Seos tarjotaan laakealta vadilta kekona, jonka ympärille nostellaan pöyheää idätettyä sinimailasta.
Lähde: Lehtonen, Ullan yrtit - Luonnon hyötykasvien keruu- ja käyttöopas.

Palsternakkasalaatti

1 porkkana raastettuna
1 palsternakka raastettuna
1 dl kermaviiliä
1 tl karria
4 rkl = 0,6 dl vuohenputki-, nokkos- tai suolaheinäsilppua

Kermaviili maustetaan karrilla, raasteet ja vuohenputki lisätään.
Lähde: Lehtonen, Ullan yrtit - Luonnon hyötykasvien keruu- ja käyttöopas.