Väriminttu

Monarda spp.
Lamiaceae-heimo (Huulikukkaiskasvit)

Hevosminttu
Intiaaniminttu, teeminttu

Temynta
Bergamot (Oswego Bee Balsam)
Goldnessel

Valokuva

Yleiskuvaus

Värimintut ovat monivuotisia voimakastuoksuisia perennoja, joiden alkukoti on Pohjois-Amerikassa. Oikeita minttuja ne eivät ole, mutta kuuluvat kuitenkin minttujen kanssa samaan sukuun ja ovat yhtä käyttökelpoisia mm. teeyrtteinä ja koristekasveina kuin mintut. Koristearvo perustuu värikkäisiin ylälehtiin, jotka ympäröivät tiheitä latvakukintoja. Kukinnot sijaitsevat varren latvassa joko yksittäin tai kerroksittain. Punertavasuoniset lehdet ovat ristikkäisesti vastakkain nelisärmäisen varren ympärillä. Luonnonkantainen punaväriminttu (Monarda didyma) on nykyisten väriminttujen kantalaji. Sen ja preeriavärimintun (Monarda fistulosa) risteymiä ovat tarhavärimintut, joita on olemassa lukuisia erivärisiä lajikkeita. Sitruunaväriminttu (Monarda citriodora on sinipunertavakukkainen väriminttujen suvun uusin viljelykasvi.

Suvun nimi Monarda tulee espanjalaisen yrttilääkärin Nicholas de Monardesin nimestä. Itse hän kutsui väriminttua bergamotiksi, sillä sen tuoksu muistuttaa oikeaa bergamottia (Citrus aurantium subsp. bergamia). Intiaanit ovat hyödyntäneet useita väriminttuja lääke- ja mausteyrtteinä. Punavärimintun lehdistä ja kukista he tekivät teetä, jota alettiin nimittää oswego-teeksi samannimisen kaupungin ja intiaaniheimon mukaan.

Käyttö ravintona

Punaväriminttu on erinomainen teekasvi, josta haudutettu tee muistuttaa maultaan hiukan Earl Grey -teetä ja tuoksu appelsiinia. Teen lisäksi hienoaromisia lehtiä voi käyttää maustamaan muitakin juomia. Ne sopivat myös esim. salaattien ja liharuokien mausteeksi.

Käyttö rohtona

Rohdoksi käytetään tuoretta tai kuivattua kukkivaa kasvia. Värimintulla on yskänärsytystä lievittävä ja jonkin verran hikoilua edistävä vaikutus. Sekä juotuna että höyryhengitettynä tee sopii keuhkoputkentulehdusten ja käheän kurkun hoitoon. Väriminttua on käytetty myös ilmavaivojen ja kuukautisvaivojen rohtona. Sisältämänsä antiseptisen tymolin vuoksi kasvi sopii ulkoisesti mm. haavojen hoitoon.

Muu käyttö

Värimintut ovat hyviä mehiläisten mesikasveja.

Viljelyohjeet

Kansanperinne