TILLI, 
reseptit
 Skånelainen perunakeitto
½ l raakoja viipaloituja perunoita
1-2 purjoa renkaina
1 omena karkeana raasteena
1 l vettä
½ tl suolaa
½ dl tilliä
2 rkl voita
Kasviksia keitetään parikymmentä 
minuuttia, suola, tilli ja voi lisätään. 
Keitto syödään juustolla ja omenanviipaleilla 
päälystettyjen voileipien kera.
Ulla Lehtonen, Onnellinen kasvissyöjä - Hyvän 
olon keittokirja
Tillikastike
1,5 rkl voita tai margariinia
3 rkl vehnäjauhoja
5 dl kasvislientä
½-1 dl tillisilppua
1 rkl sitruunamehua
1 maustemitallinen sokeria
½ dl kermaa
(1 munankeltuainen)
Rasva sulatetaan ja jauhot sekoitetaan joukkoon. 
Kasvisliemi lisätään joukkoon vähitellen 
hämmentämällä. Keitetään 3 - 5 
minuuttia. Kastike maustetaan tillillä, sitruunalla ja 
sokerilla, niin että se maistuu hapan 
imelältä. Kerma lisätään. Jos munaa 
käytetään, keltuainen sekoiteaan kerman 
joukkoon. Kastiketta ei saa silloin enää 
keittää. Tämä hienonmakuinen kastike 
sopii keitettyjen kasvisten ja papumurekkeiden kanssa 
tarjottavaksi.
Ulla Lehtonen, Onnellinen kasvissyöjä - Hyvän 
olon keittokirja.
Elokuun herkku
nokare voita
1 sipuli
2 - 3 dl paloiteltuja tatteja
1 pieni kukkakaali
1 pieni parsakaali
kirveliä
tilliä ja tillinsiemeniä
1 - 2 dl kermaa tai kasvislientä
suolaa
Sipuli hienonnetaan ja kuullotetaan voissa. Paloitellut 
tatit lisätään ja paistetaan kevyesti. Kaalit 
paloitellaan ja lisätään pannuun. 
Kypsytetään hiukan. Kerma tai kasvisliemi 
lisätään. Seosta haudutetaan miedolla 
lämmöllä kannen alla 10 - 15 minuuttia. 
Kaalit saavat jäädä kovan kypsiksi. 
Maustetaan.
Ulla Lehtonen, Onnellinen kasvissyöjä - Hyvän 
olon keittokirja.
Tillitee
1 l vettä
2-3 rkl kuivattuja tillin varsia
Kuuma vesi ja tilli kiehautetaan. Maku on täyteläinen, jos tee hautuu parikymmentä minuuttia. Jos tillin varret pannaan kiehumaan kylmään veteen, on tee valmista, kun ensimmäiset kuplat nousevat veden pintaan ja vesi alkaa kiehua.
Tilliteen kanssa käytetään rasvatonta 
maitoa. Hunaja sopii erityisen hyvin makeuttamaan 
tätä juomaa. Ruokajuomana tillitee nautitaan hyvin 
jäähdytettynä, mietona ja ilman maitoa.
Kuivattu tilli on talvisten teejuomien aine. Se sopii monen 
luonnon ja puutarhanyrtin seuraksi. Tilli, vadelma, 
mustaherukka, mansikka, kangas- ja sitruuna-ajuruoho 
sekä sitruunamelissa sopivat hyvin erilaisiin 
teesekoituksiin. 
Lehtonen, Ullan maustekasvimaa.
Soijapapua ja tilliä
1 kg soijapapuja
Pavut pestään hyvin, liotetaan 10-12 tuntia ja keitetään kypsiksi. Jäähdytetään.
Ruokaisa papusalaatti
5 dl keitettyjä papuja
2 pienehköä omenaa ohuina viipaleina
1 purjo ohuina renkaina
2 rkl öljyä
1 rkl tomaattikastiketta
1-2 valkosipulin kynttä pieninä murusina
runsaasti silputtua tilliä
Kaikki aineet sekoitetaan. Haluttaessa joukkoon voi 
lorauttaan hiukan punaviinietikkaa.
Lehtonen, Ullan maustekasvimaa.
Paistetut soijapavut
2-4 silputtua sipulia
keitettyjä soijapapuja
1-2 rkl öljyä
tillisilppua
Sipuli kuullotetaan, mutta sitä ei ruskisteta. Soija 
pavut lisätään kuumenemaan. Maustetaan 
tuoreella tai pakastetulla tillillä. 
Soijapapuaterioilla ei syödä lihaa, kalaa 
eikä makkaroita. Soija itsessään on 
täydellistä ravintoa.
Lehtonen, Ullan maustekasvimaa.
Kala-härkäpapuvuoka
6-8 hengelle
2 pakettia pakastekalaa
hiukan suolaa
1 l pakastettuja härkäpavun siemeniä tai 
taitepapuja 2-3 osaan leikattuna
2 dl vaahdotettua kermaa
2 dl tomaattimurskaa
1 dl tillisilppua
2 rkl tomaattisosetta
Pakastekala viipaloidaan uunivuokaan ja hiukan suolaa 
ripistellään kalojen pinnalle. Vuoka pannaan 
uuniin kypsymään noin 15 minuutiksi. Vaahdotettu 
kerma ja tomaatti sekitetaan, tilli ja tomaattisose 
lisätään.  Kalavuoka otetaan uunista, 
jäiset tai tuoreet pavut kaadetaan kalapalojen 
ympärille ja ruoka valellaan kerma-tomaattiseoksella. 
Kalapaistetaan kypsäksi ja tarjotaan uuniperunoiden 
kanssa.
Lehtonen, Ullan maustekasvimaa.
Tillisilakat
600 g silakkafilettä
1 dl tillisilppua
1 dl persiljasilppua
0,5 dl ruohosipulisilppua
2 rkl voita 
3 rkl vehnäjauhoja
2-3 dl vettä
suolaa
Silakkafileet huuhdotaan ja kuivataan. Yrttisilput 
yhdistetään ja silakat täytetään 
seoksella ja taitetaan kalan muotoon. Jauhot ja voi 
sekoitetaan tahnaksi. Silakat ladotaan matalaan kattilaan ja 
jauho-voiseos pannaan nokareina kalojen väliin. Suolaa 
lisätään haluttaessa. Vesi kaadetaan ruuan 
joukkoon ja kaloja kypsennetään 6-8 minuuttia. 
Kattilaa ravistellaan silloin tällöin, että 
suurus tasoittuisi. Ruoka koristellaan yrttisilpulla ja 
tarjotaan perunan kanssa. 
Lehtonen, Ullan maustekasvimaa.