Tarha-ajuruoho, reseptit

Timjaminen katkarapukasari

1/2 kg kuorittuja katkarapuja
1 dl öljyä
5 silputtua valkosipulinkynttä
2 rkl hienonnettua tilliä
1 tl ranskalaista tai 2 tl englantilaista timjamia
(valkoviiniä)

Kuumenna öljy kiehuvaksi, lisää silputtu valkosipuli, kiehauta, lisää sulatetut katkaravut ja, mikäli haluat, tilkka valkoviiniä kastikkeeksi. Kuumenna kiehuvaksi, mutta älä keitä, etteivät katkaravut sitkisty. Lisää timjami ja tilli. Anna hautua noin 10 minuuttia. Tarjoa valkosipulipatongin ja vihreän salaatin kanssa. Sopii riisinkin seuraan.
Ursula Pelttari, Tuoreet mausteyrtit.

Munakoisovuoka

1 munakoiso
1 pieni kesäkurpitsa
2 tomaattia
200 g herkkusieniä
2 rkl voita
3 rkl vehnäjauhoja
5 dl maitoa
2 tl silputtua timjamia
200 g sulatejuustoa
suolaa

Kuori ja viipaloi munakoiso. Ripota viipaleille hiukan suolaa ja anna seistä hetki. Kuori ja viipaloi kesäkurpitsa ja tomaatit, viipaloi herkkusienet. Pane kaikki kerroksittain järjesteltyinä vuokaan, esim. munakoiso - kesäkurpitsa - munakoiso - tomaatti- herkkusienet -munakoiso- jne. ja munakoiso pinnalle. Valmista kastike kiehauttamalla jauhot voissa, ota kattila liedeltä, lisää kylmä maito yhdellä kertaa, kuumenna kiehuvaksi ja vatkaa tasaiseksi. Lisää sulatejuusto ja timjami, kiehauta ja vatkaa tasaiseksi.
Kaada kastike ruoan pinnale vuokaan. Kypsennä uunissa noin 30 minuuttia 225 asteessa. Halutessasi voit ripotella pinnalle juustoraastetta tai korppujauhoja sekä timjaminlehtiä. Vuoka sopii tarjottavaksi joko sellaisenaan tai jonkin liha- tai kalaruoan lisänä.
Ursula Pelttari, Tuoreet mausteyrtit.

Tanskalaiset kermapurjot

1 kg purjoja
2 dl liha tai kasvislientä
2 rkl voita
1 tl jauhoja
1 dl vispikermaa
½ tl suolaa
1 tl timjamia
tipaus valkopippuria

Purjot puhdistetaan ja leikataan joko 10 cm:n pätkiksi tai 5 mm: renkaiksi. Voi sulatetaan kattilassa, purjot, mausteet ja liemi lisätään. Purjoja haudutetaan 15 minuuttia miedolla lämmöllä. Jauhot sekoitetaan kerman joukkoon, ja seos kaadetaan purjojen päälle. Kiehautetaan ja kaadetaan tarjoiluastiaan. Ruoka koristellaan tuoreilla tai pakastetuilla timjamin lehdillä. Tämä sopii tarjottavaksi liha-, kala- ja papumurekkeiden kanssa sekä perunoiden tai pastan kastikkeena.
Alkuperäinen ohje: Lehtonen, Ullan maustekasvimaa.