Suolaheinät, reseptit Suolaheinä-kirnupiimäjuoma Kanadasta 50 g suolaheinää, viljeltyä 0,8 dl jogurttia 0,8 dl kirnupiimää Kaikki sekoitetaan tasaiseksi juomaksi tehosekoittimessa tai monitoimikoneessa. Venäjällä tllaista juomaa tehdään luonnonvaraisesta suolaheinästä ja oksaalihappoisesta käenkaalista. Nesteenä käytetään vettä. Juoma vie hyvin janon. Jo aikoinaan Enontekiön lappalaiset tunsivat tämän juoman. Kun juoma sekoitetaan luonnonvaraisesta suolaheinästä, suolaheinän lehtiä käytetään vain ruokalusikallinen henkeä kohti. Lehtonen, Ullan maustekasvimaa. Kylmä suolaheinäkastike 1,25 dl suolaheinän lehtiä (luonnonvaraista silputtuna vain 0,6 dl) 0,3 dl pehmyttä juustoa, esim Hovijuustoa 0,6 dl jogurttia 0,6 dl kermaa tai maitoa 1 tl sitruunanmehua Lehtiruodit poistetaan viljellystä suolaheinästä ja kaikki aineet pannaan tehosekoittimeen. Soseutetaan ja jäähdytetään ennen tarjoilua. Tämä kastike sopii kasvissalaattien, kylmän kalan, kanamunien, kanan ja erityisesti tonnikalasalaattien kanssa tarjottavaksi. Lehtonen, Ullan maustekasvimaa. Suolaheinäkastike 50-60 g suolaheinää, viljeltyä 3 dl kana-, kala- tai kasvislientä 1 rkl voita 1 rkl jauhoja 0,6 dl kermaa tai maitoa Suolaheinästä poistetaan lehtiruodit. Keitetään 5 minuuttia kasvisliemessä ja soseutetaan. Voi sulatetaan pannulla, jauhot lisätään, kypsennetään hetki, mutta ei ruskisteta. Suolaheinäseos lisätään ja kypsennetään 4-5 minuuttia. Hämmennetään koko ajan. Kerma lisätään ja haluttaessa ripaus pippuria mausteeksi. Tarjotaan lihan, kalan, makaronien tai kovaksi keitettyjen kanamunien kastikkeena. Jos kastike tehdään luonnonvaraisesta suolaheinästä, kiehautetaan lehdet ensin vedessä ja vesi heitetään pois. Lehtonen, Ullan maustekasvimaa. Yrttitilan suolaheinäkeitto 4 rkl voita 1,25 dl silputtua keltasipulia 5 dl silputtuja viljellyn suolaheinän lehtiä 2-3 suurta perunaa viipaleina 5 dl kasvis- tai kanalientä 2,5 dl maitoa 1-2 rkl silputtua tilliä tai venkolia Voi sulatetaan kattilassa, sipuli lisätään ja kypsennetään läpikuultavaksi. 4 dl suolaheinää lisätään, samoin perunat ja kasvisliemi. Keitetään kunnes peruna on kypsää. Soseutetaan. Maito lisätään ja tilli tai venkoli. Kuumennetaan hitaasti kiehumapisteeseen tai tarjotaankylmänä. Koristellaan tähteeksi jääneellä suolaheinällä. Mausteeksi voidaan lisätä myös vlkosipulia. Jos keitto tehdään luonnonvaraisesta suolaheinästä, kiehautetaan lehdet ensin vedessä ja vesi heitetään pois. Lehtonen, Ullan maustekasvimaa. Paistettu kirjolohi 2 kirjolohifilettä viljellyn suolaheinän lehtiä pippuria ja öljyä Kirjolohifileet asetetaan leivinpaperin päälle uunipannulle. Haluttaessa ne voidellaan öljyllä ja hiukan mustapippuria jauhetaan pinnalle. Öljyn käyttö on turhaa, sillä kala on muutenkin kyllin rasvainen. Fileet ovat pannulla nahkapuoli alla. Kalat peitetään suolaheinän lehdillä. Suolaa ei käytetä. Paistetaan 40-50 minuuttia 200 asteessa. Suolaheinä poistetaan kypsien fileiden pinnalta ja uutta silputtua lehteä ripotellaan tilalle. Lehtonen, Ullan maustekasvimaa.   Viiden yrtin salaatti vuohenputken nuoria lehtiä voikukan lehtiä poimulehden lehtiä valkopeipinlehtiä suolaheinän lehtiä 1 tuore kurkku Käytä villiyrteistä eniten vuohenputken lehtiä. Huuhtele ja valuta lehdet ja leikkaa suikaleiksi, samoin pesty kurkku. Sekoita ainekset keskenään. Valmista kastike kermaviilistä tai bulgarianjugurtista, johon on sekoitettu tillisilppua, hienonnettua ruohosipulia, 1-2 hienonnettua valkosipulin kynttä ja ripaus suolaa. Tarjoa kastike erikseen. Lähde: Kanankaalista karpaloon. Venäläinen maitohorsmakeitto 100 g tuorretta maitohorsmaa 100 g nokkosia 100 g niittysuolaheinää 200 g perunaa 100 g porkkanaa 40 g sipulia 20 g voita 2 keitettyä kananmunaa 20 g smetanaa 8-10 dl vettä tai lihalientä suolaa ja mausteita maun mukaan Maitohorsmaa liotetaan pari minuuttia kylmässä vedessä, valutetaan ja pienitään. Maitohorsma, pienitty sipuli ja porkkana kuullotetaan rasvassa. Nokkonen ja niittysuolaheinä ryöpätään ja silputaan. Kuorittu, lohkottu peruna pannaan kiehumaan kuumaan veteen tai lihaliemeen, maitohorsma-porkkana-sipuliseos sekä nokkonen ja suolaheinä lisätään kattilaan. Keitetään kypsäksi ja maustetaan. Munaa ja smetanaa lisätään aterialla keittolautaselle. Lähde:Lehtonen, Ullan yrtit - Luonnon hyötykasvien keruu- ja käyttöopas.