Piparjuuri, reseptit

Piparjuuri-pähkinäkastike

2 rkl raastettua pirpajuurta
2 tl sitruunamehua ja puolikkaan sitruunan raastettu kuori
75 g rouhittuja pähkinöitä, saksanpähkinää tai tavallista maapähkinää kuorittuna
1,5 dl maustamatonta jogurttia
1,5 dl kermaa vaahdotettuna
1 tl sokeria
ripaus suolaa ja mustapippuria

Kaikki aineet sekoitetaan ja kastike jäähdytetään. Tarjotaan liha-, kala- tai kasvisruokien kastikkeena.
Lehtonen, Ullan maustekasvimaa.

Piparjuurikastike tomaateille tai salaatinlehdille

1,5 dl majoneesia
0,65 dlranskankermaa
0,65 dl jogurttia
1 tl sitruunamehua
4 rkl raastettua piparjuurta
2 rkl silputtua tilliä

Majoneesi, kerma ja jogurtti sekoitetaan, loput aineet lisätään. Kastike tarjotaan tomaattilohkojen tai salaatinlehtien päälle kaadettuna tai eri kulhosta. Kasvisten joukkoon se lisätään juuri ennen tarjoilua.
Lehtonen, Ullan maustekasvimaa.

Pakastettu piparjuurikerma

3 dl kermaa
raastettua piparjuurta
sokeria ja viinietikkaa

Kerma vaahdotetaan ja maustetaan suolalla sekä etikalla. Piparjuurta lisätään maun mukaan. Pieni vuoka voidellaan öljytipalla. Kermaseos kaadetaan vuokaan ja vidään pakastimeen ilmatiiviisti pakattuna. Tarvittaessa piparjuuri kermaa leikataan jäätyneestä seoksesta sopivia viipaleita. Käytetään esim. keitetyn kielen tai kinkun höysteenä. Sopii myös punajuuri- tai papukeittolautaselle.
Lehtonen, Ullan maustekasvimaa.

Tanskalainen punajuurisalaatti

¼ valkokaalia
3 omenaa
2 raakaa punajuurta
1 rkl raastettua piparjuurta
2 dl kermaa
sitruunamehua
hunajaa

Valkokaali suikaloidaan, omenat ja punajuuret raastetaan raastimen karkeimmalla terällä ja kaikki sekoitetaan keskenään. Kerma vaahdotetaan, piparjuuri, sitruuna ja hunaja lisätään. Kastike kaadetaan salaatin joukkoon.
Lehtonen, Ullan maustekasvimaa.

Kasvissyöjän punajuuripata

3 keltasipulia ohuina lohkoina
4-5 dl kaalin suikaleita
6-7 punajuurta pieninä kuutioina
2,5- 3.5 dl kasvislientä
1 laakerinlehti
3 mausteneilikkaa
0,5 tl mineraalisuolaa
1 dl ranskankermaa
1-2 rkl punajuurta ruokalautaselle lisättäväksi.

Kasvisliemi kiehautetaan, kasvikset ja mausteet lisätään. Keitetään puolisen tuntia eli kunnes punajuuri on kypsää. Tarjotaan keitetyn perunan kanssa.
Lehtonen, Ullan maustekasvimaa.

Silakkapaistos

600 g silakkafileitä
1 tl suolaa
1 dl hienoa purjosilppua
1 dl raastettua punajuurta
4 rkl sinappia
3 dl kermaa
½ dl korppujauhoja
Silakkafileet huuhdotaan, valutetaan ja pannaan voipaperin päälle nahkapuoli alaspäin. Pinnalle ripotellaan suolaa, purjoa ja piparjuurta. Kalat taitetaan omaan muotoonsa ja ladotaan tulenkestävään vuokaan. Kerma ja sinappi sekoitetaan ja kaadetaan kalojen päälle. Korppujauhoja sirotellaan pinnalle. Paistetaan 30 minuuttia 225 asteessa.
Lehtonen, Ullan maustekasvimaa.