Pihlaja, reseptit

Terveysleipä

5 dl vettä
7 dl ruisjauhoja, mielellään karkeita
10 dl hiivaleipäjauhoja
2 dl pihlajanmarjasosetta
1 tl suolaa
3 rkl siirappia
1 rkl anista tai tillin siemeniä
50 g hiivaa

Vesi ja ruisjauhot sekoitetaan ja annetaan levätä 10-12 tuntia. Näin vilja "alkaa elää" ja sen kivennäisaineet, mm. rauta, muuttuvat helpommin imeytyviksi. Pihlajanmarjasose, suola, siirappi ja mausteet lisätään, samoin hiiva. Taikina alustetaan käyttäen hiivaleipä- tai muita jauhoja. Jauhomäärään vaikuttaa se, miten pihlajanmarjasose on tehty. Esim. sosemyllyllä tehty sose on paksumpaa, eikä jauhoja tarvita niin paljoa. Taikina kohotetaan hyvin, vaivataan uudelleen ja leivotaan kolmeksi pitkäksi leiväksi. Niiden annetaan kohota pellillä ja paistetaan 40-50 min 200 asteessa.
Lähde: Ulla Lehtonen, Herkkuja luonnosta ja puutarhasta.

Pihlajanmarjasämpylät

6 dl vettä tai maitoa
2,5-3 dl kokonaisena pakastettua pihlajanmarjoja
(1 dl pakastettua venkolin lehtisilppua)
5 dl kauraryynejä
1 dl karkeita leseitä
1 dl soijajauhoja
1 dl vehnänalkioita
50 g hiivaa
1 tl suolaa
1 dl öljyä
0,5 dl siirappia
vehnäjauhoja

Pihlajanmarjojen annetaan sulaa ja ne survotaan rikki tai jauhetaan tehosekoittimessa yhdessä nesteen kanssa. Hiiva, suola ja öljy lisätään, samoin venkolisilppu. Sen asemesta voi käyttää myös anista, kuminaa tai tillin siemeniä. Kauraryynit, leseet, soija ja alkiot lisätään. Taikina alustetaan lopullisesti vehnäjauhoja käyttäen. Sen annetaan kohota hyvin, leivotaan sämpylöiksi, kohotetaan uudelleen ja paistetaan n. 225 asteessa. Ennen paistamista sämpylät voidaan voidella piimällä.
Lähde: Ulla Lehtonen, Herkkuja luonnosta ja puutarhasta.

Pihlajanmarjapuuro

1 dl pihlajanmarjoja
1 l vettä
2 omenaa
1 dl sokeria
3 dl ruisjauhoja
(1-2 rkl perunajauhoja)

Huuhdotut pihlajanmarjat keitetään vedessä huuhdottujen, paloiteltujen omenien kanssa. Sokerilla maustettuun kiehuvaan liemeen vatkataan ruisjahot vähitellen. Puuroa keitetään hiljalleen tunnin verran, usein hämmentäen. Jos se ei ole kyllin sakeaa, se suurustetaan kylmään vesitilkkaan sekoitetuilla perunajauhoilla ja saa kiehahtaa. Puuro kaadetaan välille jäähtymään ja pinta sokeroidaan.

Pihlajanmarjahyytelö

4 l riivittyjä pihlajanmarjoja
2 l vettä
2 kg happamia omenoita
½ l vettä
1½ kg sokeria 2 mehulitraa kohti

Täysin kypsät pihlajanmarjat huuhdotaan ja niitä keitetään avonaisessa kattilassa vedessä (2 l) noin 2 tuntia hiljalleen; silloin tällöin on marjoja hämmennettävä. Liemi siivilöidään.
Omenat huuhdotaan ja leikataan lohkoiksi ( kuoret ja siemenkodat jätetään). Omenalohkoja ja vettä (½l) keitetään hiljalleen, kunnes hedelmät hedelmät alkavat soseutua, niitä on koko ajan hämmennettävä. Seos kaadetaan siivilävaatteelle pihlajanmarjojen päälle ja saavat valua seuraavaan päivään.
Sokeri sulatetaan mehuun, joka sitten kuumennetaan HITAASTI ja saa kiehua hiljalleen 8-10 minuuttia. Vaahto kuoritaan pois ja hyytelö kaadetaan pieniiin kuumiin tölkkeihin, jotka täytetään aivan täyteen ja suljetaan heti.