Pellava, reseptit

Pellavarinkelit

½ l vettä
1 rkl hunajaa
2 tl meiramia
½ tl suolaa
1 dl pellavansiemeniä
1½ dl perunahiutaleita (niitä mistä valmistetaan pikamuusia)
1½ dl kaura- tai vehnähiutaleita
6-7 dl vehnäjauhoja
1 pussi kuivahiivaa
70 g margariinia

Kuivahiivaa käytettäessä veden pitää olla lämpimämpää kuin tuorehiivan kanssa. Liota veteen hunaja, yrtit ja suola. Lisää pellavansiemenet, kaikki hiutaleet ja sekoita hyvin. Anna vähän turvota. Sitten lisää jauhot, joihin kuivahiiva on sekoitettu. Vaivaa rasva joukkoon. Jos taikina on kovin löysää, lisää vielä vähän jauhoja. Anna nousta ja leivo rinkeleiksi tai sämpylöiksi. Kohota uudelleen. Paistetaan n. 200-asteisessa uunissa 12 min.

Pellavainen aamukiisseli

3 rkl pellavansiemeniä
5 dl vettä
1-1½ dl pakastettuja mustia viinimarjoja
sokeria tai hunajaa maun mukaan

Pellavansiemeniä liotetaan vedessä vähintään tunti, ehkä yön yli. Tähän hyytelöön lisätään jäiset mustaherukat ja makeutus. Sauvasekoittajalla tai tehosekoittemessa aineksista pyöräytetään kiisseli tai pirtelö, jonka voi juoda suoraan lasista tai syödä puuron piristeenä.

Föllingegårdenin tattaripuuro

3-4 viikunaan
4 luumua
2 cm:n pala kanelia
2 dl tattariryynejä
3-4 rkl pellavansiemeniä
5 dl kiehuvaa vettä

Aamuateriaa varten puuro valmistetaan jo edellisenä iltana.

Tattariryynit pestään huolellisesti ja huuhdotan lopuksi kiehuvalla vedellä. Tämä on tärkeää, sillä ryynien kuoressa on punaista väriainetta, fagoryriiniä, joka saattaa aiheuttaa allergisia reaktioita. Viikunat ja luumut pestään ja silputaan pieniksi paloiksia. Ne voidaan myös korvata rusinoilla. Puuroaineet sekoitetaan kiehuvaan veteen ja pannaan termokseen tai kattilaan hautumaan yöksi. Tavallinen kattila voidaan sulkea esim. solumuoviseen rasiaan tai kylmälaukkuun, missä se hautuu aamuun saakka. Puuroa sekoitetaan aamulla ja sitä voi lämmittää ennen tarjoilua.
Ulla Lehtonen, Onnellinen kasvissyöjä.

Poikamiesten puuro maisteri Helvi Marjasen mukaan

1 rkl jyvistä jauhettua vehnää
1 rkl jyvistä jauhettua ohraa
4 aprikoosia pieninä paloina
1 kourallinen rusinoita
1 tl pellavansiemeniä
1 tl seesaminsiemeniä
vettä

Kaikki aineet sekoitetaan. Vettä käytetään sen verran, että puuroainekset peittyvät. Puuroa ei keitetä, vaan ainekset pannaan illalla valmiiksi kulhoon aamua odottamaan. Syödään jogurtin tai tavallisen piimän kanssa.
Ulla Lehtonen, Onnellinen kasvissyöjä.

Kokeile pellavansiemeniä tavallista kaurapuuroa piristämään!

Rouskuvat sämpylät

1dl seesaminsiemeniä
1 dl auringonkukan siemeniä
½ dl pellavansiemeniä
2 rkl unikon siemeniä
50 g hiivaa
3,5 dl grahamjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
1 rkl hunajaa tai siirappia
1 dl öljyä
1 tl suolaa
2½ dl maitoa

Hiiva sekoitetaan kädenlämpöiseen maitoon. Mausteet, öljy ja siemenet lisätään, samoin jauhot. Alustetaan ja kohotetaan. Leivotaan sämpylöiksi ja kohotetaan uudelleen. Voidellaan piimällä ja paistetaan 225-asteisessa uunissa.
Ulla Lehtonen, Onnellinen kasvissyöjä.