Mustikka, reseptit

Mustikka-sipulisalaatti

8-10 salottisipulia tai
1 jättisipuli
4 dl mustikoita

Leikkaa kuoritut sipulit mahdollisimman ohuiksi renkaiksi. Lisää sipulirenkaiden joukkoon tuoreet mustikat ja kostukkeeksi hiukan öljykastiketta.
Lähde: Kanankaalista karpaloon.

Mustikkapuuro

1 l vettä
2 1/2 dl grahamjauhoja
4 dl mustikoita
1/2-1 dl sokeria

Kuumenna vesi kiehuvaksi. Vispilöi grahamjauhot joukkoon. Keitä miedolla lämmöllä n. 15 minuuttia. Lisää kevyesti survotut mustikat ja sokeri. Keitä vielä noin 5 minuuttia. Tarjoa maidon kera.
Lähde: Kanankaalista karpaloon.

Mustikkamöllö

½ l survottuja mustikoita
2½ dl ruisleivänpaloja
2½ dl maitoa tai maustamatonta jugurttia

Sekoita kaikki aineet keskenään. Ahomansikoista tulee myös hyvä möllö.
Lähde: Kanankaalista karpaloon.

Kiinalainen mustikkaherkku

2 valkuaista
1 dl tomusokeria
1 dl kuohukermaa
1 tl vanilliinisokeria
2 dl keitettyä pitkäjyväistä riisiä
4-5 dl mustikoita (tai puolukoita)

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon sokeri vähitellen koko ajan vatkaten. Vatkaa kerma vaahdoksi ja yhdistä siihen valkuaisvaahto. Mausta vanilliinisokerilla. Laita jälkiruokakulhoon tai annosmaljoihin kerroksittain riisiä, mustikoita ja vaahtoa. Koristele mustikoilla. Sirota päälle sihdin läpi tomusokeria.
Kanankaalista karpaloon.

 

Mustikkakokkoset

2 dl vettä
1/4 tl suolaa
1 tl sokeria
25 g hiivaa
(tai 1 pussi kuivahiivaa)
1 keltuainen
noin 5 dl hiivaleipäjauhoja
100 g pehmeää voita tai margariinia

Täyte:
mustikoita
sokeria

Sekoita kädenlämpöiseen nesteeseen hiiva, mausteet ja keltuainen. Alusta taikina hiivaleipäjauhoilla. Lisää alustamisen loppuvaiheessa pehmeä rasva. Leivo taikinasta kananmunan kokoisia pullia ja taputa ne vajaan sentin paksuisiksi kakkaroiksi. Anna niiden kohota. Pane jokaisen kakkaran päälle ruokalusikallinen mustikoita ja ripaus sokeria. Nosta reunat täytteen päälle ja ummista kokkoset. Pane ne saumapuoli alaspäin leivinpaperin päälle pellille. Voitele munalla ja paista 225 asteessa kauniin ruskeiksi.
Kanankaalista karpaloon.

Lapin lemmenjuoma

2 l vettä
2 lasillista sokeria
2 lasillista mustikoita

Sekoita kaikki ainekset lasipurkkiin ja anna juoman seistä pari kolme viikkoa esim. ikkunalaudalla aurinkoisessa paikassa. Siivilöi ja pullota. Nauti laimentamattomana. Viileässä juoma säilyy kauan hyvänä.