MUSTAHERUKKA, reseptit

Louhisaaren juoma

5 l vettä
1 l mustaviinimarjan lehtiä
1-2 sitruunaa
400 g sokeria
herneenkokoinen pala hiivaa

Huuhdo lehdet, kuori sitruuna ja viipaloise. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja kaada se lehtien ja sitruunaviipaleitten päälle. Lisää sokeri. Jäähdytä juoma kädenlämpöiseksi ja lisää sitten hiiva. Anna juoman käydä vuorokauden ajan, jonka jälkeen se on valmista. Säilytä jääkaapissa.

Kesä- tai talvikurpitsaa mustaherukan kera

1,5 l kurpitsakuutioita

sokeriliemi:
5 dl vettä
5 dl sokeria
2 tl jauhettua inkivääriä

1 l mustaherukoita tertuista irroitettuna
kermavaahtoa

Sokeriliemi kiehautetaan ja kurpitsakuutiot lisätään. Keitetään varovasti, kunnes kuutiot muuttuvat läpikuultaviksi. Seos jäähdytetään ja liemi valutetaan pois. (Se voidaan käyttää esim. marjapuurojen makeuttamiseen.) Kurpitsakuutiot ja herukat pannaan kerroksittain tarjoiluastiaan. Kermavaahto tarjotaan erikseen.
Lehtonen, Ullan yrtit - Luonnon hyötykasvien keruu- ja käyttöopas.