Kumina, reseptit

Intialainen kukkakaali

1 kookas kukkakaali
2 tomaattia
2 sipulia
½ dl öljyä
1 tl yrttisuolaa
1 tl kurkumaa tai karria
kuminaa
meiramia

Sipulit kuoritaan ja hienonnetaan. Öljy kuumennetaan kasarissa, sipulit, tomaatit lohkoina, yrttisuola, kurkuma, kumina ja meiramilisätään. Haudutetaan pari minuuttia ja tarvittaessa lisätään tilkka vettä. Kukkakaali pestään, lohkotaan ja pannaan seokseen hautumaan kypsäksi. Syödään riisin tai perunoiden kanssa.
Ulla Lehtonen, Onnellinen kasvissyöjä - Hyvän olon keittokirja.

Kuminainen kaalipiirakka

3 dl maitoa tai vettä
25 g hiivaa
1 rkl hunajaa
1 tl merisuolaa
0,5 dl kuivattua nokkosta
6 dl kokojyvävehnäjauhoja
2 dl ruisjauhoa
0,5 dl öljyä tai voisulaa

täyte:
0,5 kg kaalia suikaleina
100 g porkkanaraastetta
100 g palsternakkaa
2 dl kypsää riisiä, hirssiä tai ohraa
50 g voita
100 g juustoraastetta
kuminaa
merisuolaa
meiramia

Alusta taikina ja anna kohota. Hauduta kaali ja juurekset kuminan kanssa kypsäksi. Lisää riisi, mausteet ja juustoraaste. Kaaviloi taikinasta levy uunipellille. Lisää täyte. Paista 200:ssa asteessa noin 25 minuuttia.
Frantsilan yrttitilan kasviskeittokirja.

Hapankaali

10 kg kaalia suikaleina
100-150 g merisuolaa
10 porkkanaa raasteena
2 omenaa raasteena
1 dl kokonaisia kuminansiemeniä
maun mukaan katajanmarjoja, meiramia, mäkimeiramia, korianterinsiemeniä, voikukan lehtiä

Käytä mieluimmin luomukaalia, joka on korjattu kuivalla ja aurinkoisella säällä. Suikaloi ensiksi yksi kaali ja laita se 25 litran vetoisen ämpärin pohjalle. Kaali pitäisi käyttää mahdollisimman pian suikaloinnin jälkeen. Nuiji suikaleita sen verran, että niistä irtoaa mehua ja lisää niiden päälle 1-2 teelusikallista suolaa. Laita kaalin päälle hieman porkkanaraastetta ja kuminoita. Jatka kerrosten tekemistä samalla tavoin; suikaloi kaalia ja laita suikaleet sitä mukaa lisukkeiden kanssa kerroksittain ämpäriin. Lisää kerroksiin myös omenaraaste ja haluamasi mausteet. Kun ämpäri on täynnä, nuiji kaalia perusteellisesti. On tärkeää saada kaalin mehu erottumaan kunnolla. Kun kaalinmehua on irronnut runsaasti, niin laita koko ämpärin päälle paino. 25 litran ämpärin päälle sopii esimerkiksi viiden litran vetoinen ämpäri, joka on täytetty vedellä. Painon täytyy olla melko raskas, mutta se ei saa kuitenkaan peittää kaaliämpäriä tiiviisti. Kaalin täytyy jäädä painon ja oman mehunsa alle ilmattomaan tilaan, mutta toisaalta painon pitää olla niin pieni, että kaaliämpärin reunaan jää rako, josta hapattamisreaktiossa syntyvä hiilidioksidi pääsee pois. Laita ämpärien päälle pyyhe ja laita ne seisomaan pariksi päiväksi 18-20 asteen lämpötilaan. Siirrä astiat sitten kahdeksi vikoksi noin 16:en asteen lämpötilaan. Tuon ajan kuluttua hapankaali on valmista.

Samalla tavoin voi valmistaa myös punajuuria, joiden sekaan kannattaa laittaa vähän hapankaalimehua reaktion käynnistämiseksi.
Frantsilan yrttitilan kasviskeittokirja.

Kuminatuorejuusto

2 dl kermaviiliä tai 5 dl kefiiriä tai A-piimää
kuminan lehtiä tai siemeniä
(maustesuolaa tai valkosipulia hyvin pieninä paloina)

Kahvinsuodatin papereineen asetetaan sopivan kulhon päälle ja kermaviili kaadetaan suodattimeen. Hera valuu puolessa vuorokaudessa ja juustomassa jää paperiin. Hera käytetään nesteeksi leivonnaisiin tai hapankaalia valmistettaessa nesteeksi ja hapatteeksi siihen.
Juustomassa maustetaan kuminan siemenillä tai silputuilla lehdillä tai molemmilla. Tuoreita lehtiä käytettäessä vain puolet massasta valmistetaan kerrallaan juustoksi. Jos käytät suolaa, käytä varovasti. Valkosipuli on mainio vauste tässä juustossa.
Lehtonen, Ullan maustekasvimaa.

Juusto-kuminakeksit

125 g juustoraastetta
125 g voita
125 g vehnäjauhoja
1 rkl murskattuja kuminoita
Aineet sekoitetaan ja taikinan annetaan tekeytyä muutama tunti kylmässä. Kaaviloidaan ja leikataan taikinapyörällä neliöiksi, jotka pistellään haarukalla. Ohuet kakut paistetaan vaaleankeltaisiksi. Tarjotaan keittojen ja salaattien kanssa. Sopii myös cocktailien kanssa tarjottavaksi.
Lehtonen, Ullan maustekasvimaa.

Kuminapuuro

1 kg perunoita
2-3 dl maitoa
3 dl perunoiden keitinlientä
1 dl kermaa
1,5 rkl voita
1,5 rkl vehnäjauhja
1-2 rkl kuminoita
1-2 tl suolaa

Perunat suikaloidaan ja keitetään vähässä suolalla maustetussa vedessä. Voi sulatetaan kattilassa, jauhot lisätään mutta ei ruskisteta. Kuuma maito, perunoitten keitinvesi ja kuminat lisätään. Seoksen annetaan kiehua sen aikaa, kun perunat survotaan. Seokset yhdistetään, kerma ja tarvittaessa hiukan suolaa lisätään.(Ohje: Eeva Stolpe, Över-Malax, MTV:n Tänään kotona - ohjelman perunaruokakilpailu 1982.)
Lehtonen, Ullan maustekasvimaa.

Englantilainen kuminakakku

125 g voita
1,5 dl sokeria
2 kananmunaa
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1-2 rkl kuminaa

Voi ja sokeri vatkataan kuohkeaksi, munat vatkataan yksitellen joukkoon. Jauhot, leivinjauhe ja kuminat sekoitetaan ja lisätään taikinaan. Paistetaan 45 minuuttia 175 asteessa. Tarjotaan teen kanssa.
Lehtonen, Ullan maustekasvimaa.