Islanninjäkälä, reseptit

Islanninjäkäläleipä

1-2 dl liotettua islannin- eli isohirvenjäkälää
1 l ruisjauhoja
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 rkl rouhittua anista
½ rkl rouhittua venkolia
50 g hiivaa
5 dl vettä

Jäkälää liotetaan ensin vuorokausi kylmässä vedessä. Vettä vaihdetaan useamman kerran. Jäkälä, jauhot, suola ja mausteet sekoitetaan kulhossa. Hiiva murennetaan haalean veden joukkoon ja alustetaan taikinaan jauhojen kanssa. Taikinaa kohotetaan puolisen tuntia ja leivotaan sitten halutun muotoisiksi leiviksi. Paistetaan 225-250°:ssa puolisen tuntia.
Ohje Miljö och framtid - lehdestä.
Lähde: Lehtonen, Ullan yrtit - Luonnon hyötykasvien keruu- ja käyttöopas.

Jäkäläleipä

5 dl tattarijauhoja
5 dl ohrajauhoja
6 dl haaleaa vettä
50 g hiivaa
1 rkl Demeter-siirappia
1 rkl jauhettua venkolia
1 rkl jauhettua kuminaa
1 tl jauhettua kaardemummaa
kourallinen isohirvenjäkälää

Jäkälä puhdistetaan roskista, huuhdellaan ja hiononnetaan tehosekoittemessa. Vesi lisätään ja seos kaadetaan leivinkulhoon. Kaikki aineet alustetaan taikinaksi, kohotetaan. Taikinaa vaivataan pöydällä hiukan jauhoja lisäämällä kohtalaisen kiinteäksi. Taikina leivotaan litteiksi leiviksi tai kaaviloidaan levyiksi ja leikataan taikinapyörällä sopivan kokoisiksi neliöiksi. Leivät pistellään haarukalla ja sivellään kuumalla vedellä ennen paistamista. Leipiä säilytetään muutama päivä ennen tarjoamista.
Lähde: Lehtonen, Ullan yrtit - Luonnon hyötykasvien keruu- ja käyttöopas.