Etelänarnikki

Arnica montana
Asteraceae-heimo (Asterikasvit)

Arnikki

Arnika
European Arnica
Arnika

Piirroskuva suurempana
Valokuva

Yleiskuvaus

Etelänarnikki on monivuotinen yleensä alle puolimetriseksi kasvava karvainen ruoho, jonka varret nousevat lähes vaakasuorasta juurakosta. Lehdet ovat kasvin tyvellä ruusukkeisesti ja varressa vastakkaisesti. Arnikki kukkii oranssinkeltaisin mykerökukinnoin keskikesästä syksyyn asti. Sillä on miellyttävä tuoksu mutta karvas maku. Luonnonvaraisena arnikki kasvaa Keski-Euroopassa, missä se viihtyy vuorten rinteillä 1000 - 2000 metrin korkeudessa. Myös Pohjoismaiden eteläosista sitä voi tavata harvinaisena niittykasvina köyhiltä ja happamilta kasvualustoilta.

Etelänarnikin viljely ei ole kovinkaan helppoa, eikä se yleensä elä montaa vuotta. Tästä syystä sitä voi suositella lähinnä vain rohtokasveista kiinnostuneiden puutarhaan. Meillä yleisemmin kasvatettua idänarnikkia (Arnica sachalinensis) on sen sijaan helppo lisätä ja viljellä perennana, jos sitä vain onnistuu jostain löytämään.

Näköislajit

Kuusamossa ja Enontekiön Lapissa kasvaa harvinaisena kapeampilehtinen tunturiarnikki (Arnica angustifolia subsp. alpina), joka on rauhoitettu ja jolla ei ole rohtovaikutusta.

Käyttö rohtona

Rohtona käytetään tuoreita tai kuivattuja kukkamykeröitä joko ilman terälehtiä tai niiden kanssa, joskus myös juuria. Hauteen voi valmistaa esim. 10 grammasta kuivattuja kukkia hauduttamalla niitä puolessa litrassa kuumaa vettä.

Vaikuttavina aineina kukat sisältävät mm. seksviterpeenilaktoneihin kuuluvia helenaliinia ja dihydrohelenaliinia. Erityisesti helenaliinilla on ihoa ja limakalvoja ärsyttävä, bakteereja ja tulehduksia torjuva sekä solujen ja kasvainten kasvua estävä vaikutus. Fenoliyhdisteet tuhoavat bakteerien lisäksi sieniä ja suojaavat maksaa. Arnikki vaikuttaa myös analgeettisesti eli kipuja lievittävästi. Sitä käytetään ulkoisesti mustelmien, turvotusten, ruhjevammojen, reumaattisten vaivojen, hyönteisten pistojen sekä palovammojen hoitoon. Ulkoisessa käytössä arnikki vahvistaa heikkoja hiussuonia ja estää siten mustelmien ja verenpurkautumien muodostumista. Sisäiseen käyttöön kasvia ei suositella muutoin kuin homeopaattisena valmisteena. Etelänarnikki kuuluu lääkeluettelon rohdoksiin.

Varoitukset

Arnikki sisältää ruuansulatuskanavaa ja munuaisia ärsyttäviä ainesosia, joten sitä ei pidä käyttää sisäisesti. Se saattaa aiheuttaa myös päänsärkyä ja verenkiertohäiriöitä. Ulkoisessa käytössä arnikin sisältämä helenaliini voi aiheuttaa ihon ärtymistä.

Viljelyohjeet