Auringonhattu

Echinacea purpurea (Echinacea angustifolia)
Asteraceae-heimo (Asterikasvit)

Punahattu

Solhatt
Purple coneflower
Sonnenhut

Piirroskuva suurempana
Valokuva

Yleiskuvaus

Auringonhattu on kotoisin Pohjois-Amerikan eteläosista, missä se kasvaa avoimissa metsissä ja teidenvarsilla. Intiaanit ovat perinteisesti käyttäneet kasvia haavojen hoitoon murskaamalla sitä kivien välissä ja laittamalla kasvimassaa haavaan ennen sen sitomista. Intiaanit tiesivät myös auringonhatun vastustuskykyä lisäävän vaikutuksen. Rohtokäytön lisäksi auringonhattu sopii hyvin kukkapenkin monivuotiseksi perennaksi. Se menestyy hyvin Etelä- ja Keski-Suomessa kukkien toisesta vuodesta lähtien. Auringonhatusta on jalostettu myös useita erivärisiä koristeellisia lajikkeita, joiden soveltuvuudesta rohdoskäyttöön ei vielä olla täysin selvillä. Viljelyssä rohtotarkoituksiin käytetään Suomessa lähinnä lajia Echinacea purpurea. Myös Echinacea angustifolia sopii rohdoskasvina viljeltäväksi. Suvun nimi Echinacea tulee kreikan kielen siiliä tarkoittavasta sanasta. Nimi viittaa kukkamykeröä suojaaviin teräväkärkisiin ylälehtiin eli kehtosuomuihin.

Käyttö rohtona

Rohtona käytetään kukintavaiheessa kerättyjä versoja tai sitten juuria, jotka on kerätty aikaisin keväällä tai myöhään syksyllä. Kasvi sisältää mm. eteeristä öljyä, fenoleja (esim. juurten ekinakosidi), flavonoideja, kahvihapon johdannaisia, isobutyyliamiineja (mm. ekinasiini) ja polysakkarideja. Kaikkia vaikuttavia aineita ei ole varmuudella voitu osoittaa. Kuitenkin tiedetään, että auringonhatun polysakkarideilla on vastustuskykyä lisäävä adaptogeeninen vaikutus, joka perustuu veren valkosolujen lukumäärän lisääntymiseen sekä jyvässolujen ja pernan toiminnan tehostumiseen. Auringonhattu kohottaa lievästi kehon lämpötilaa ja sillä on tulehduksia ehkäisevä antibakteerinen ja antibioottinen vaikutus. Sitä käytetään vilustumisoireisiin ja ylempien hengitysteiden tulehduksiin sekä virtsateiden tulehduksiin. Ulkoisena käyttökohteena ovat huonosti paranevat haavat, ihottumat, hyönteisten puremat ja palovammat. Ekinasiini ja muut isobutyyliamiinit tuhoavat hyönteisiä.

Auringonhatut kuuluvat nykyisin lääkeluettelon kasveihin, ja rohtojen valmistus myyntiin on mahdollista ainoastaan lääketehtaissa.

Varoitukset

Sellaisilla henkilöillä, jotka sairastavat eteneviä järjestelmäsairauksia, kuten tuberkuloosia, valkosolutautia, kollageenisairauksia, sekä keskushermoston pesäkekovettumatautia l. MS-tautia, saattaa esiintyä kontraindikaatioita. Diabeteksessa aineenvaihdunta saattaa heikentyä.

 

Viljelyohjeet